Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), της Ελληνικής Ναυτικής Ακαδημίας, η οποία από την ίδρυσή της, το 1845, εκπαιδεύει και καλλιεργεί, σωματικά και πνευματικά, τους Ναυτικούς Δοκίμους, μελλοντικούς Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ΣΝΔ είναι Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ) και παρέχει ακαδημαϊκή και ναυτική εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου. Η εισαγωγή στη Σχολή γίνεται μέσω των ετήσιων Πανελληνίων Εξετάσεων που διεξάγει το Υπουργείο Παιδείας και, επιπροσθέτως, των ψυχομετρικών τεστ και αθλητικών αγωνισμάτων, για τους επιτυχόντες. Οι απόφοιτοί της σταδιοδρομούν στο Πολεμικό Ναυτικό ως Αξιωματικοί.

Στη Σχολή μας, οι Ναυτικοί Δόκιμοι καταρτίζονται ακαδημαϊκά, από το καθηγητικό προσωπικό των διαφόρων Τομέων της. Η πρακτική εξάσκηση, όπως και η καλλιέργεια του Ναυτικού πνεύματος, πραγματοποιούνται με τη διδασκαλία της Ναυτικής Τέχνης, την εκτέλεση γυμνασίων καθώς επίσης και εκπαιδευτικών ταξιδίων, στο εσωτερικό και εξωτερικό, με πλοία, υποβρύχια, ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν ώστε οι απόφοιτοι νέοι Αξιωματικοί να διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση, το ήθος, τη στρατιωτική αγωγή και τη ναυτοσύνη τους. Συνέπεια, άλλωστε, του σημαντικού έργου, το οποίο προσφέρει η Σχολή στο Έθνος, είναι η τιμητική διάκριση που έλαβε, με την απονομή του μεταλλίου της Ακαδημίας Αθηνών, το 1967, διότι "από ιδρύσεώς της εν έτει 1845 μέχρι σήμερον, ανέδειξε ήρωας, σοφούς άνδρας και διακεκριμένους επιστήμονας, προσενεγκούσα ούτω μεγάλας υπηρεσίας εις την Πατρίδα και το Έθνος".

Η Ελλάδα είναι γη σπαρμένη στη θάλασσα. Ο Έλληνας, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο μικρός τόπος, όπου γεννήθηκε, ακολούθησε το δρόμο του νερού, που πέφτει στη γη και οδηγεί στη θάλασσα. Ίσως εκεί μόνο, με το ανακάτεμα μαζί της, αποκτά γεύση, μπορεί να ταξιδέψει και να γνωρίσει άλλους κόσμους, γίνεται κύμα ισχυρό και αντιστέκεται σε όποιον κακόβουλο προσπαθήσει να πατήσει την ακτή.

Η ΣΝΔ, μέσα από τη μακρόχρονη ιστορία της, ανέδειξε ηγέτες που ξεπέρασαν τα όρια του Ναυτικού και αναδείχθηκαν ως ιδιαίτερες φυσιογνωμίες. Φυσιογνωμίες, οι οποίες, με την επιστημονική τους κατάρτιση και τα ηγετικά προσόντα, που καλλιέργησαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, έγιναν άξιοι συνεχιστές μιας ιστορίας χιλιετιών, η οποία δίνει στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας το δικαίωμα να καυχάται, ότι ουδέποτε υπέστειλε τις Σημαίες.

Νέοι και νέες, όσοι από εσάς επιθυμείτε να σταδιοδρομήσετε σε αυτό το Ναυτικό ως Αξιωματικοί, όσοι από εσάς νιώθετε ότι έχετε δύναμη, μέσα σας, να προσφέρετε στην Πατρίδα, από αυτήν τη θέση, να είστε συνεχιστές αυτής της ιστορίας, να γνωρίσετε νέους κόσμους και να ζήσετε μία ζωή γεμάτη από περιπέτειες κι έντονες συγκινήσεις, δεν έχετε παρά να διαβάσετε αυτές τις σελίδες.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη.