Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ

Η εκπαιδευτική ημέρα στη Σχολή ξεκινά νωρίς το πρωί. Για πέντε ημέρες την εβδομάδα οι Δόκιμοι εφαρμόζουν ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης (ακαδημαϊκή, αθλητική, ναυτική και στρατιωτική), που εμπλουτίζεται με κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, όπως επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις, χοροεσπερίδες, ναυταθλητικούς αγώνες, κ.ά. Στη διάρκεια της χειμερινής εκπαιδευτικής περιόδου το πρωινό αφιερώνεται στην ακαδημαϊκή και τη ναυτική εκπαίδευση σε αίθουσες διδασκαλίας και σε εργαστήρια, ενώ το απόγευμα διατίθεται για τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Σχολής, όπως αθλοπαιδιές, πεζικές ασκήσεις, ενημερωτικές ομιλίες, μελέτη, κτλ. Κατά τη θερινή περίοδο εκπαίδευσης η ζωή του Ναυτικού Δοκίμου είναι συνδεδεμένη με τη διαβίωση στο πλοίο και την εκτέλεση πρακτικών ναυτικών ασκήσεων και γυμνασίων.

Η έναρξη του ετησίου προγράμματος ταυτίζεται με την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους περί τα μέσα Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Η διαφοροποίηση υφίσταται μόνο για το πρώτο έτος οπότε και η έναρξη είναι λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Παιδείας οπότε καλούνται για κατάταξη οι επιτυχόντες και αρχίζει η προπαίδευση διάρκειας 3-4 εβδομάδων. Η περίοδος αυτή ολοκληρώνεται με την ορκωμοσία των πρωτοετών και την πλήρη ένταξή τους στη ζωή της ΣΝΔ.

Η χειμερινή περίοδος εκπαίδευσης διαρκεί από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο χωρισμένη σε δυο τετράμηνα. Κάθε τετράμηνο περιλαμβάνει 13 εβδομάδες ακαδημαϊκής εκπαίδευσης ακολουθούμενη από τρεις εβδομάδες εξετάσεων.

Σε κάθε τετράμηνο, εκτός της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, οι Ναυτικοί Δόκιμοι λαμβάνουν και ναυτική / στρατιωτική εκπαίδευση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή των Δοκίμων σε εκπαιδευτικούς πλόες με πλοία του στόλου και ιστιοφόρα, με την εκπαίδευση σε προσομοιωτές, με την εκτέλεση πυρών αλλά και με τη συμμετοχή τους σε παρελάσεις, τελετές κλπ. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου, οι Δόκιμοι για μια εβδομάδα ακολουθούν πρόγραμμα ναυτικής επιμόρφωσης το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικές επισκέψεις σε φορείς και μονάδες του ΠΝ, σημαντικές βιομηχανικές μονάδες (Ναυτικό Μουσείο-Ακρόπολη-Πλωτό Μουσείο ΑΒΕΡΩΦ κλπ), διαλέξεις επί ιστορικών, αμυντικών και γενικότερου ενδιαφέροντος θεμάτων, καθώς και διεξαγωγή εσωτερικών αθλητικών αγώνων.

Η θερινή περίοδος εκπαίδευσης διαρκεί δύο μήνες, Ιούλιο-Αύγουστο, και περιλαμβάνει τον Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου (ΘΕΠ) των Ναυτικών Δοκίμων. Ο Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους διεξάγεται κάθε καλοκαίρι και είναι διάρκειας 40-45 ημερών. Οι μισές περίπου μέρες είναι εν πλω και οι υπόλοιπες σε λιμάνια του εξωτερικού, επί το πλείστον Ευρωπαϊκά.

Οι Δόκιμοι καθ' όλο το έτος λαμβάνουν τέσσερις μακράς διάρκειας άδειες, την περίοδο των Χριστουγέννων / Πρωτοχρονιάς για δυο εβδομάδες, την περίοδο του Πάσχα, περίπου μία εβδομάδα και δυο περιόδους πριν και μετά του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου, περίπου δέκα ημερών εκάστη.

Οι Ναυτικοί Δόκιμοι τις καθημερινές ακολουθούν το ημερήσιο πρόγραμμα, ενώ εξέρχονται από τη Σχολή από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι το βράδυ της Κυριακής, αναλόγως των ποινών και των διαγωγών τους, αλλά και της εν γένει απόδοσής τους. Ιδιαίτερα οι διακρινόμενοι στις επιδόσεις τους Δόκιμοι εξέρχονται και τις Τετάρτες, μετά τα μαθήματα μέχρι το βράδυ. Όσοι Δόκιμοι παραμένουν εντός της Σχολής ασχολούνται με τη βελτίωσή τους στους τομείς που υστερούν.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αλλά και κατά ορισμένα Σαββατοκύριακα προγραμματίζονται διάφορες δραστηριότητες όπως εκπαιδεύσεις σε προσομοιωτές ναυτιλίας, εκπαιδευτικά ταξίδια με πλοία του Στόλου και με τα ιστιοπλοϊκά σκάφη της Σχολής.

Η εκπαιδευτική ημέρα στη Σχολή ξεκινά νωρίς το πρωί. Για πέντε ημέρες την εβδομάδα οι Δόκιμοι εφαρμόζουν ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης (ακαδημαϊκή, αθλητική, ναυτική και στρατιωτική), που εμπλουτίζεται με κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, όπως επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις, χοροεσπερίδες, ναυταθλητικούς αγώνες, κ.ά. Στη διάρκεια της χειμερινής εκπαιδευτικής περιόδου το πρωινό αφιερώνεται στην ακαδημαϊκή και τη ναυτική εκπαίδευση σε αίθουσες διδασκαλίας και σε εργαστήρια, ενώ το απόγευμα διατίθεται για τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Σχολής, όπως αθλοπαιδιές, πεζικές ασκήσεις, ενημερωτικές ομιλίες, μελέτη, κτλ.

Κατά τη θερινή περίοδο εκπαίδευσης η ζωή του Ναυτικού Δοκίμου είναι συνδεδεμένη με τη διαβίωση στο πλοίο και την εκτέλεση πρακτικών ναυτικών ασκήσεων και γυμνασίων.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδο, στίβος, κλειστό γυμναστήριο και κολυμβητήριο), αλλά και οι λοιπές υποδομές, τις οποίες διαθέτει η Σχολή, παρέχουν στους Ναυτικούς Δοκίμους τη δυνατότητα καθημερινής ενασχόλησης με οποιοδήποτε σχεδόν άθλημα τους ενδιαφέρει: Ελεύθερη και ενόργανη γυμναστική, αθλήματα στίβου, ναυτικά εμπόδια, κολύμβηση, ιστιοπλοΐα τριγώνου και ανοικτής θαλάσσης, κωπηλασία, σκοποβολή, ξιφασκία, καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα, αντισφαίριση, αλλά και παραδοσιακούς χορούς.

Όπως είναι φυσικό, η ΣΝΔ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα θαλάσσια αθλήματα. Το κλειστό κολυμβητήριο, τα ιστιοφόρα σκάφη, οι κωπηλατικές λέμβοι και τα τρία ιστιοφόρα ανοικτής θαλάσσης προσφέρουν στους Ναυτικούς Δοκίμους καθημερινά συγκινητικές εμπειρίες μέσω της άμεσης επαφής τους με το υγρό στοιχείο. Οι αθλητικές ομάδες της ΣΝΔ συμμετέχουν στους ετήσιους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στους εθνικούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες.

Συχνά οι Ναυτικοί Δόκιμοι έχουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από την πίεση της ναυτικής, ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης στους χώρους αναψυχής της Σχολής (μουσική, τηλεόραση, βιβλιοθήκη, πινγκ-πονγκ, κ.ά.). Επίσης συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εκτός της σχολής, ενώ συχνά τους δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικές / μουσικές παραστάσεις με την συνοδεία καθηγητών και Αξιωματικών. Τον Ιούνιο, οι Δόκιμοι διοργανώνουν τον καθιερωμένο χορό της Σχολής, με τη συμμετοχή γνωστών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών.

Από μία Ναυτική Σχολή δεν μπορεί να λείπουν ως θεσμοί, αλλά και ως μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης, οι παρελάσεις και οι συμμετοχές σε αγήματα, διμοιρίες επιδείξεων και ασκήσεις ενόπλου και αόπλου. Στις εθνικές εορτές της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου άγημα Ναυτικών Δοκίμων πρωτοστατεί στην εκπροσώπηση του Πολεμικού Ναυτικού στις μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.

Η τετραετής εκπαίδευση των Ναυτικών Δοκίμων είναι μία περίοδος της ζωής τους με έντονη κοινωνική δραστηριότητα και εκτός του περιβάλλοντος της Σχολής. Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σε βιομηχανικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις, παρακολούθηση συναυλιών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποστολές αντιπροσωπειών σε εκδηλώσεις άλλων στρατιωτικών Σχολών στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, εντάσσονται συνολικά στην ευρύτερη εκπαίδευση των Δοκίμων, προσφέροντας παράλληλα διεξόδους στην ένταση και το φόρτο της ακαδημαϊκής και της ναυτικής εκπαίδευσης.

Στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου διοργανώνονται διαλέξεις και ομιλίες σχετικές με θέματα επιστημονικά, στρατιωτικά, κοινωνικά και γενικού ενδιαφέροντος με σκοπό τη διεύρυνση και εμβάθυνση των γνώσεων των Ναυτικών Δοκίμων. Στις διαλέξεις προσκαλούνται διακεκριμένοι ομιλητές, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί και ο θεσμός των ομιλιών από τους ίδιους τους Ναυτικούς Δοκίμους, οι οποίοι παρουσιάζουν εργασίες προς τους συναδέλφους τους. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η καλλιέργεια των ικανοτήτων παρουσίασης και προβολής θέσεων, στοιχείων και ιδεών των μελλοντικών αξιωματικών, οι οποίοι δοκιμάζονται σε ένα ιδιαίτερα σκληρό και αυστηρό ακροατήριο - αυτό των συναδέλφων τους.