Παστρικάκεια 2022

Την Κυριακή 22 Μαίου 2022 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι Ιστιοπλοϊκοί αγώνες «ΠΑΣΤΡΙΚΑΚΕΙΑ 2022» που συνδιοργανώθηκαν από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (Ν.Ο.Ε) και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς (Ι.Ο.Π) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (Ε.Ι.Ο.). Στους αγώνες, οι οποίοι διεξήχθησαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαληρικού όρμου το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαίου 2022, συμμετείχαν 250 σκάφη σε 13 κατηγορίες, ενώ ο αριθμός των αθλητών ξεπέρασε τους 280. Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων συμμετείχε στους αγώνες με τρία σκάφη, δύο στην κατηγορία J24 και ένα σκάφος στην κατηγορία Lightning με πληρώματα αποτελούμενα από Ναυτικούς Δοκίμους.

Τα «ΠΑΣΤΡΙΚΑΚΕΙΑ 2022» είναι ιστιοπλοϊκοί αγώνες που πραγματοποιούνται εις μνήμην του Ήρωα Ναυτικού Δόκιμου Ιωάννη Παστρικάκη. Ο Ιωάννης Γ. Παστρικάκης γεννήθηκε στη Κρήτη το 1894. Το 1910 κατετάγη στη Σ.Ν.Δ και κατά την κήρυξη των Βαλκανικών Πολέμων, αφού ονομάστηκε Δόκιμος Αρχικελευστής, επέβη σε πλοίο του Ελληνικού Στόλου. Στις 16 Νοεμβρίου του 1912 και ενώ εκτελούσε χρέη αξιωματικού αποβατικού αγήματος, κατά την μάχη για την απελευθέρωση της νήσου Χίου, τραυματίστηκε θανάσιμα, σε ηλικία 18 ετών. Η προτομή του έχει τοποθετηθεί στον κήπο της Σχολής, για να θυμίζει τον Πρώτο Ναυτικό Δόκιμο που έπεσε υπέρ πατρίδος.

Η τελετή απονομής των επάθλων στους νικητές, καθώς και η βράβευση του νεότερου αθλητή που συμμετείχε στους αγώνες έλαβε χώρα στη ΣΝΔ την Κυριακή 22 Μαίου 2022 παρουσία του Υποδιοικητού ΣΝΔ Αρχιπλοιάρχου Β. Τσούκα ΠΝ, (ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ), της Διοίκησης της ΣΝΔ, των Συνδιοργανωτών, του προέδρου του ΠΟΙΑΘ,του εκπροσώπου του ΣΑ/ΣΝΔ καθώς και των συμμετεχόντων αθλητών και των οικείων αυτών. Στο πλαίσιο της τελετής, ο Υποδιοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Αρχιπλοιάρχος Β. Τσούκας ΠΝ εκ μέρους του Διοικητή της Σχολής, Υποναυάρχου Ιωάννη Πάττα ΠΝ, συνεχάρη όλους τους αθλητές που έλαβαν μέρος στους αγώνες, για την προσπάθεια που κατέβαλαν, την ευγενή άμιλλα και το αθλητικό πνεύμα που επέδειξαν.