Παστρικάκεια 2019

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι Ιστιοπλοϊκοί αγώνες “ΠΑΣΤΡΙΚΑΚΕΙΑ 2019” που συνδιοργανώνονται κάθε χρόνο από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (Ν.Ο.Ε) και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς (Ι.Ο.Π) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (Ε.Ι.Ο.). Στους αγώνες αυτούς που διεξήχθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαληρικού όρμου το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, συμμετείχαν 200 πληρώματα σε 14 κατηγορίες ενώ ο αριθμός των αθλητών ξεπέρασε τους 230. Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων συμμετείχε στους αγώνες με τρία σκάφη στην κατηγορία J24 και πληρώματα αποτελούμενα από Ναυτικούς Δοκίμους.

Τα ’’Παστρικάκεια΄΄ είναι ιστιοπλοϊκοί αγώνες που πραγματοποιούνται εις μνήμην του Ήρωα Ναυτικού Δόκιμου Ιωάννη Παστρικάκη. Ο Ιωάννης Γ.Παστρικάκης γεννήθηκε στη Κρήτη το 1894.Το 1910 κατετάγη στη Σ.Ν.Δ και κατά την κήρυξη των Βαλκανικών Πολέμων, αφού ονομάστηκε Δόκιμος Αρχικελευστής, επέβη σε πλοίο του Ελληνικού Στόλου. Στις 16 Νοεμβρίου του 1912 και ενώ εκτελούσε χρέη αξιωματικού αποβατικού αγήματος, κατά την μάχη για την απελευθέρωση της νήσου Χίου, τραυματίστηκε θανάσιμα. Άφησε την τελευταία του πνοή την επομένη ημέρα (17 Νοεμβρίου1912) σε ηλικία 18 ετών. Η προτομή του τοποθετήθηκε στον κήπο της Σχολής όπου υπάρχει μέχρι σήμερα, για να θυμίζει τον Πρώτο Ναυτικό Δόκιμο που έπεσε υπέρ πατρίδος.

Η τελετή απονομής των επάθλων στους νικητές, καθώς και η βράβευση του νεώτερου αθλητή που συμμετείχε στους αγώνες έλαβε χώρα στην ΣΝΔ την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 παρουσία του Διοικητού ΔΝΕ Υποναυάρχου Π. Χατζάκη ΠΝ, (εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ), της Διοίκησης της ΣΝΔ, των Συνδιοργανωτών των συμμετεχόντων αθλητών και των οικείων αυτών. Στο πλαίσιο της τελετής, ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Υποναύαρχος Δ.Ε. Κατάρας συνεχάρη όλους τους αθλητές που έλαβαν μέρος στους αγώνες, για την προσπάθεια που κατέβαλλαν, την ευγενή άμιλλα και το αθλητικό πνεύμα που επέδειξαν.